Energiemanagement

Wat is energiemanagement?

Waarschijnlijk wordt de meeste energie die gebruikt wordt in een gebouw besteed aan de verwarming of koeling van ruimtes. Nu we met de komende energietransitie steeds meer toegaan naar energieneutrale gebouwen is het dus van het grootste belang dat een belangrijk deel van die inspanningen besteed word aan de klimaatinstallaties. Er is een hoop winst te behalen op het energiegebruik door dit goed in te richten.
Energiemanagement gaat dan ook over het opwekken (indien van toepassing) van energie, gebruik van energie en terugwinning van energie.

Energie kan op verschillende manieren worden opgewekt. Dat is afhankelijk van je gebouw. Zo kun je gebruik maken van windenergie, zonne-energie en aardwarmte.

Het verbruiken van energie is natuurlijk onvermijdelijk. Echter kun je wel kijken naar slimme oplossingen om dat verbruik te verminderen. Er zijn vele mogelijkheden smart devices die je kunt inzetten om het energieverbruik terug te dringen. De vele data (Big Data) die deze smart devices opleveren kun je vervolgens met je GBS verwerken tot informatie, waardoor het GBS direct of indirect het energieverbruik kan terugdringen. Een simpel voorbeeld hiervan zijn bewegingssensoren om te kijken of je een ruimte moet verlichten of niet.

Er zijn twee grote factoren bepalend voor de temperatuur in een gebouw.

  • Ten eerste geven de in het gebouw aanwezige objecten warmte af. Denk hierbij aan de mensen in het gebouw, de verlichting (met name niet-LED-verlichting) en machines / apparaten.
  • Ten tweede zijn er omstandigheden die van buiten het gebouw komen (zon, wind, regen). De energiekostende invloeden van buitenaf kunnen soms worden verminderd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnewering.
  • Energieterugwinning is ook een uitermate sterke energiebespaarder. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van warmetkrachtkoppelingen om te verwarmen met restwarmte. Of je kunt warmte die al in het gebouw aanwezig is hergebruiken wanneer je het gebouw “doorlucht”. Bijvoorbeeld via zogenaamde warmte terugwinning units (wtw units).